Bess Frimodig

11 september–8 november, 2021 i Bergkvara Konsthall

”Du är din berättelse” eller ”En Saga för Jorden”

Under augusti och september är Bess Frimodig residenskonstnär på Kulturmagasinet. Den 11 september öppnar hennes utställning på Bergkvara konsthall och delar visas utomhus från och med den 27 september till den 8 november.

Bilder, text, deltagande och dialog baserat på en Delhi Lockdown Dagbok.

”Vid 16 års ålder flyttade Bess till Japan för att lära sig träsnitt. Hon är en svensk konstnär baserad i London/ Barcelona/ Malmö. Bess arbetar som grafiker, föreläsare och byggare av trädgårdar där idéer, bilder (och örter) odlas, i en mångfald mot riktning gröna sköna städer. Hon befriar den grafiska bilder från galleriets vägg in i vardag och samhälles system med mål att omvandla slentrian till pragmatopia. Bess hävdar att ett kreativt liv baserat på ett kulturellt och politiskt sammanhang kan forma om berättelser om förlust och apati, till en tro på skönhetens demokrati och dess förmåga att omvandla det som ter sig att vara skräp till mästerverk.

Från mars till augusti 2020 var Bess instängd i Delhi under lockdowns pandemin. Nästan tre månader levde hon i husarrest. Varje dag monotont, en upprepning av den tidigare. hennes enda val var att gå inåt, för att rita och jobba med grafiska bilder som Bess skar till från matförpackningar och tryckte med en sked. Trycksvärtan blandade hon till med dålig akrylfärg och lim. Dagarna tedde sig ibland som hallucinationer, inramade av gigantiska fladdermöss som flög över takterrassen, det enda utrymmet som var tillgängligt ute under dessa dagar. När viruset rasade genom vår sammankopplade tätbefolkade stadsvärld har det lett till både bra och dåliga tider. Under dessa långa dagar, medan hon var tvungen att vänta på att husarresten skulle ta slut, tog Bess sig en inre promenad i sin egen paradisträdgård konstruerad genom teckningar och färger. Lockdown tvingade henne till att reflektera över livet, mitt liv, staden, trädgårdarna hon hade besökt och vänner vars röster blev till ekon. Den lilla röda stugan som hon först flytt som tonåring ter sig likt ett palats.

Projektet och utställningen Du är din Berättelse följer en riktlinje från upplevelserna i Delhi och hennes många flytt, där Bess ofta måste börja bygga vår verklighet från grunden igen. Bilder baserad på Delhi Lockdown Dagbok, minnen och världsmyter kantar väggarna.

När tvingade till reflektion av en personlig svårighet eller en världsomspännande, som COVID-19, skisserar forntida myter från det förflutna en väg genom centrala budskap. De stöder oss genom livets övergångar och erbjuder ett makroperspektiv på våra egna mikroperspektiv. Sådana berättelser erbjuder inte bara hopp, utan en riktning framåt ur oroliga tider. Myter sammankopplar den fysiska, mentala, emotionella och andliga dimensionen av mänsklig existens.”

Dr. Bess Frimodig

PhD (UWE CFPR Bristol) The Fine Art Print as a Tool for Social Change

Fellow of Higher Education Academy (HEA)

GLOFAB©️PUBLIC ART LAB

Prints and Projects

If you can ink it, you can print it, you can think it.

www.bessfrimodig.com