Johan Blomqvist

Mars–april, 2021 på Konstväggen, Torsås bibliotek

”Sjöhagen – En måndag i januari”

Precis söder om Bergkvara, granne med Badudden, ligger Sjöhagen. Ett naturskönt område där hav möter skog och äng på ett ganska abrupt sätt. Här har ingen sandstrand skapat mjuka övergångar, utan när ängsmarken slutar tar vattnet vid, två decimeter nedanför. Längst denna kuststräcka slingar sig en led som folk vandrar på under sommarhalvåret i synnerhet, när grönskan är som vackrast.

Men Sjöhagen existerar även på måndagar i januari, strax före skymning när snön ligger som ett täcke på marken. Ingen grönska eller värme, men ändå väldigt fint. Och lite öde och mystiskt. Det är så jag vill visa er Sjöhagen – En måndag i januari.

”Jag uppskattar bilder som är åt det abstrakta hållet, där känslan står in fokus. Jag vill åt känslan av mystik och vemod. Helst i en lågmäld färgskala eller i svartvitt. Jag experimenterar gärna och ofta med medveten kamerarörelse (ICM) och dubbelexponeringar. Ibland fotar jag också med infrarött filter och ibland använder jag min polaroidkamera. Detta ger mig den effekt jag vill åt. Avslutningsvis printar jag bilden i stort format på ett fint papper. Att kunna hålla den i handen, eller till och med hänga den på väggen, det ger bilden en ny dimension.”

johanblomqvist.se