Hans Jonsson

24 oktober–8 november, 2020 i Bergkvara Konsthall

”Silver och ljus”

Hans Jonsson använder sig av en fototeknik som härstammar från mitten av 1800-talet, så kallat våtplåtsfotografi. I utställningen ”Silver och ljus” får vi ta del av bilder från hans serier Femme d’argile, Mes amis och Renässans som alla är tagna med just denna speciella teknik.

”När jag började som fotograf använde man händerna för att ta fram bilder. Men när den digitala bilden kom förändrades allt över en natt. Istället för att gå in i mörkrummet sitter man idag framför en dator. Jag har många gånger upplevt att jag har förlorat något som jag verkligen tyckte om. Saknaden efter det riktiga hantverket gjorde att jag sökte mig tillbaka i tiden och där fann jag min framtid och min passion.

Wet Plate Collodion – våtplåtsfotografi är en av de allra första fototeknikerna från mitten på 1800-talet. Den har gett mig möjligheten att arbeta med händerna igen. Jag blandar min kemi från grunden, gör min egen emulsion och jag skär själv till mina plåtar.

Wet plate och porträttfotografi är en magisk kombination. Inte bara för det extremt korta skärpedjupet, utan också för att det händer något med människor när exponeringstiden är fyra sekunder eller längre. Det är fotografi som närmar sig måleri.

Jag kommer att visa bilder från mina serier Femme d’argile, Mes amis och Renässans.”

fotografhansjonsson.se

Kulturmagasinet - Hans Jonsson, Bergkvara konsthall 2020