Workshop i Cyanotypi

9–11 augusti 2024

Cyanotypin är en tidig fotografisk metod som uppfanns 1842 av den brittiske astronomen John Herschel. De fotografiska verken är i blåskala och kom att användas framför allt av arkitekter för att kopiera ritningar-därav namnet blåkopior, men även en kortare tid till landskaps- och porträttfotografi. Cecilia Ömalm tar oss snabbt igenom fotohistorien, visar egna verk och lär dig grunderna i cyanotypi. Vi arbetar utomhus men vid dåligt väder finns möjlighet att arbeta inne i ateljéhuset med uv-lampa.

Emulsionen består två ofarliga järnsalter och exponeras i solljus. Genom att lägga negativ eller föremål på det uv-känsliga pappret som sedan får utsättas för befintligt ljus skapas positiva eller inverterade röntgenliknande blå bilder när man sköljer pappret i vatten. Bilden framträder i blå toner, fortsätter djupna i upp till ett dygn och är arkivbeständig. Vi använder oss av lumpbaserat indiskt akvarellpapper som är färdigbehandlat med cyanotypiemulsion.

På workshopen kommer vi att arbeta både med negativ och fotogram. För det förstnämnda skriver vi ut negativ som är anpassade till just cyanotypi på oh-film, så ta med digitala bildfiler att arbeta med. På Kulturmagasinet finns en dator men du får gärna ta med en egen laptop. Vi kommer även att arbeta med fotogram där vi använder oss av föremål med olika genomskinlighet. Lämpliga objekt kan vara fjädrar, växtdelar, tunna tyger och dylikt och får gärna medtagas.

Kursmaterial i form av cyanotypipapper, 25 ark i storlek A4 per person ingår. Tillkommer kostnad för OH-film vid utskrift.

  • Avgift: 3 700 kr inkl. material
  • Tid: 9 augusti kl. 18:00–21:00, 10–11 augusti kl. 9:00–16:00
  • Lärare: Cecilia Ömalm. Fotograf och konstnär och verksam i Stockholm. Utbildad vid International Center of Photography, New York.

Följ hennes cyanotypikonto på Instagram: @ironsaltarchives.

www.ceciliaomalm.com